Tuesday, 17 July 2012

Dari kampung burung ^_^

Assalamualaikum ya akhi wa ya ukhti.. :)


salam ukhuwah sahabt sekalian..masaul khoir..petang yg indah..petang yg tenang..hehehe..hopefly sume oke dokie je sume..sambil2 dduk di beranda rumah..aku lemparkan pandangan ke luar sne..tgok2 adik2 dan rakan sekampung mreka bermain bola sepak..hehe..depan umah jee..tp seberang jln.dkt dgn surau kecik kat kg nie...bgitulah ank2 kmpung sharian..pgnye dbngku skolah..petng nye bjln,merayap,bermain bersma rkan di pdg..x than nye adik aku yg prmpuan pon main skali..ye laa..dorng skolah cina..jauh dri rkan2..nak x nak, berkwn jela dgn mne ad..jgn mlebih sudh =D..


Oke,tu cuma muqaddimah je..hmm..Alhmadulillah,syukran ya akhi syukran ya ukhti..bnyk ksi komitmen dlm penghasilan blog nie..moga jari2 ini rancak dan galak meneruskan pengisian..hehe..berbalik pd tajuk..dari kmpung burung..???huh--'..adeh..dh mcm x bleh nk ksi ayt..pdhal bru td pg je update..nk kate skill mnulis dh berkarat..???haha..yela gamokk..!!!


kisah ni kisah kehidupan..kisah kami..kisah kita..tiada kaitan dgn yg hidup @ yg mti...OoPSss~..Ad laa..tentang kita.."1 IN 3 DA" (ain,wada,huda,syida) frenzship 4 ever..!!!geng BURUNG gagak hitam PPIA..haha..


Buat persahabatan kita yg sekian lama terjalin^_^


dalam sebuah benua Allah,di situ ada negara,ada negeri,ada wilayah dan desa makhluk-Nya..Inilah juga citra sebuah perkampungan kawanan sang burung..(kita laahh)hehe..rupa,rona,bentuk dan susuk sering kali berbeza..namun ia tetap sekujur burung yng beraneka ciptaan-Nya...yg berbeza cuma kicau riaknya.Dalam naluri dan sanubari tetap serupa..biarpun pelbagai rupa,rona n kulitnya (perangai gila2 ubi kita)..huhu :P


beginilah kehidupan yg telah aku habiskan bersama mereka..since 2007 until 2009..sweet memory..:)..pena buat u all..!!!sedih x dpt gelaran "geng gagak hitam"..???dh mcm bandmusic aku dgr..HAHA..kesnye sbb kmi ber4 pkai tdung itam je..haha..lwak2..hari2 plak uh..bsuh ke x,aku po xtau..shuuutt2 sudaa..haha..pape pon kte dh bnyk berbakti..kish kita terlalu pnjang untuk di coretkan..so,mne ad n aku engt jela..xpe kan..???hmm..kite pon dh mlabuhkan syp,bertumpang teduh..mngutip cebisan ilmu di teratak indah Pusat Pendidikan Islam An Nuur tu..spnjg 3 taon bnyk kenagn tercipta antra kita..disitu bermula perkenalan antara kita..tp hubungan kita tiada bernokhtah..di situ kite knl ilmu..mula mghafaz kalam Allah..n kite dbesarkan dgn mee makcik tiap pgi..mokcik..!!mee mokcik keras..hahaha..air tea o tiap pgi..cicah biskuat..mmg rutin..pape pon kami rindu mee mokcik..rse nk lgi..hehe..adeh~!!rse sedih mnyaluti qolbie aku..nak citernye..kami nie pragai gila2..gila2 ubi gtu..toh la gone..haha..senior yg nakal nye boleh than..lgi2 aku..mke nek b.gru sokmo..kes ap..???hahaha..skandel tuuutttt~...ngeh3..alaa..bkan aku nk pon an..??hmm..kmi msing2 kacip sbb stu klaz tahfiz..berjawatn..stu klaz akdmik..satu dorm plak uh..kami taiko..tp adik2 syg..halaqat pon lbih kurng..wlopn ad yg jelez bdk ats syg kmi..haha..pedulik ap..pekak kan telinga..butakan mte..huhu..perap santan masam tol..^__^..


u alll..citer sal aku dulu laa..haha..jawatan aku sebagai ketua dalam tahfiz..2 je..haha..huda si cina plak ketua dorm atiq..hri2 kerje dye mngembala kmi..keroh suh tidooo..ZzZ.lau x ..take nme..esok pg time kelas kne jmur..hahah..lucu2...tp dy pon x tido..bese r..bdk key ell mmg bgitu..haha..grau2 jeh..jgam tocing cina(muke ala2 cina kacuk gtuh)haha...ain and syida plak..ain nie manis je orngnye..hitam2 setompok maggis..lgi hitam lgi manis..haha..abg katang gelaran bt mu..famous gtu..haha..luar je nmpak katng..dlm mcm ap tah..haha..gurau je kwn..hehe..dye sbgai ktua kceriaan dorm ATIQ.."hoi,slipar spe x susun ni?rm1...hahah..katil spe cadar x tegang nie..???rm0.50"perrrrggghhh~!!!ain..sliper aq...*bkan aq pkai*..hahaha..2 r alasan aq nk elakkan dripada kne dende n kuar duit pokek..haha..sengkek sokmo..kahkahkah..lau engt balik mmg lucu..hujung bulan buku penoh..dye pon bjlan tiap katil..ap lgi lau x kutip utg..org terkaye dlm ATIQ..ceti halal..haha..pape pon duit uh bt jamuan..besr2ran..singat aq..almost 1000 duit kutipan..hadiah akhir taon mmg syiookk la kan..hehe..ain pon pnah pgang jwatn ketua ATIQ..hehe..n the last..my big booss..syida.ketua sgale kepala dlm gagak hitam..hahaha..sian kau..soorryyy~!!!.haha..dye nie halaqat muslimat(pengawas)..pengawas ke pemawas bro..???dsebabkan dh ad jwan besr..big boss xde jwtn dlm Atiq..hmm..dlam spanjg kite pegang amanah..bertggungjwb ke kite..??aku tgok mcm main2 je..x serius langsung..nme kite pon dh blacklist..isk3..huhu..ain n syida nie berjiran..alaa,bdak inderapura je pon..jrak dekat..hehe..dh ta'aruf sal korng..nie huda yg mintak citer sal korng..isk..bt malu jep..nie lah khidupan kite..ukhuwah terjalin dalam stu madrasah..aku rindu laa..hehe..bile lgi kite nk jmpe..???u all..khdupan ttap kite kne truskan..tiada nokhtah akhir tau..khdupan ttp berjlan sperti biasa..cuma kdg2 diiringi sdikit kesulitan..mybe sbb khdupan x menjanjikan kebahagiaan spnjang masa,kadang kala manusia diasak dgan plbagai dugaan dan ujian,sekiranya kita lemah,kita akan terus hanyut mengikut kata hati dan tdak berusaha mncari jln pnyelesaian untuk mnyelamtkan diri dan keadaan..khdupn itu adalah suatu nikmat bagi orng yg mnghargai dan mnyedari ap itu khdupan..mcm tu jgak spnjg khdupan aku dan kwan2 aku..


 aku kuar pondok dgn lgkah kanan tau..aku msuk pon lagkah knan..aku happy..:)hekhek.bebas mcm burung..kite kan gagak itam..huhu.antra kita aku first tinggalkan ATIQ (akademik tahfiz ilmu quran) aku terbang dlu..n then ain n syida follow..last huda..huh--'..so sad..nvr mind,sume ad hle tju msing2..sedih3..!!!u all jgn terbng terlalu tinggi..t jtuh parah tau..haa,ad kisah lucu..korng ingt x..???aku nanges time call  u all..u all ptg2 slalu call aku.."wada bile nk dtg pondok"..???hmm..JIWA KAMI JIWA PONDOK!!!dh sebati...aku dtg hri2..dlm mimpi,..haha..last aku jmpe time amik result pmr..weh,best tol time pmr..time tu aku rse btol2 happy..!!!btol2 bebas dgn korng...yela,aku dtg tuk exm je..dtg2 pon bt hal..dgn dila..adeh..ap la aku nie..xbleh ke lau x buat masalah..hahah..gila2 ubi la ktekan..yg dh expyed date uh haa..hahaha..


korang..disaat air mata aku ggur lagi..aku lemah dalamn..hati mronta2 mminta dlepaskan..tdk berdye mnhan rindu pd sang teman..perit rsenye sakit x tertahan..inilah ujian,hadiah pemberian tuhan..=D..pada sape nak aku nagdu nasib sedih..???malu nk luahkan rse hati..tdk terungkap sdikit bicara..rela direndam berabad lme..luput dan tenggelam kerana masa..dduk diam2..rindu dtg bertandng tanpa di undang..hehe..u all..kite kwan!!..kite SAHABAT~!!..
kdang2 aku takot bile ssuatu yg dh ad dlm genggaman terpakse dlepaskan..bila Allah tentukan ia bukan milik kita..puas kita mngejar..puas kita mencari..puas juga kita mnjage hubungan nie..tp jika ditakdirka ia bukan milik kita..apakan daya..hanya air mata yg mampu mngiringi pemergian korng..haha..tp alhamdulillah..allah msih pelihara kita...
Aku x sempat dgn malam JALINAN KASIH..mlm akhir taon..korng ckp best..huda yg x pernah ngaes2 uh pon boleh nges..??hahaha...eh,kite kwan tau..!!!!! 


urm..bnyk nk di citer tentng sahabt...mse mencemburui...


8-10-tion...mne yg baik sila ikot..yg x baik jgan ikot..lgi2 sikap gila2 ubi kami nie..hehe..


*kawansokmo*
Assalamualaikum..:)



Monday, 16 July 2012

Fie QalbiE...^_________^

JAGALAH HATI...carilah hati mu sewaktu MEMBACA AL-QURAN...jika kau tidak temui..carilah hatimu ketika MENGERJAKAN SOLAT....jika kau tidak temui..carilah ketika DUDUK BERTAFAKUR MENGINGATI MATI...jika kau tidak temui juga....BERDOALAH kepada ALLAH..."PINTA HATI YANG BARU"....

begitulah kehidupan aku sehari2..bagai pengemis cinta ilahi di lorong2 yg gelap..mencari2 sumber cahaya..keluar dri kgelapan dunia aku sndri...tuhan~...diri ini gersang dengan kasihMU..Aku mencari jalan kembali..jalan mujahadah iaitu menjaga MATA HATI..

Allah berfirman :"Dan orang yg berusaha  dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak kami..Sesungguhnya kami pimpin mereka ke jalan2 kami(yang menjadikan mereka gembira serta beroleh  keredhoan);,dan sesungguhnya(pertolongan dan bantuan) Allah serta orang yang berusaha membaiki amalannya..."
(Surah Al-Ankabut 29:69)

Rasulullah telah menegaskan bahawa di dalam diri manusia ada seketul daging,jika baik daging itu maka baiklah manusia tersebut...sebaliknya jika jahat daging itu,maka jahat pulalah orang tersebut..Apa yang dimaksudkan dengan daging itu ialah HATI...

KUALITI HATI MENENTUKAN KUALITI AMALAN,KUANTITI AMALAN MENENTUKAN KAUANTITI HATI..*peace no war...hehe..

penjagaan hati itu bukan lah mudah..HATI ibarat perdana menteri..huhu...duduk saje2 kadang2 teringat kat satu Firman Allah..yg berbunyi...
"Jauhilah prasangka kerana prasangka itu adalah sebahagian daripada dosa"  surah al-hujurat ayat 12

tapii...bile aku selalu pkir positiv.ad jugak yg x senang dengan tindakan aku..hmm..kdang2 Allah letakkan keraguan dalam hati kita.btol la 2..mgkin ad hikmah.. :)..tp xpe..bersngke baik itu lbih mulia..huhu...haa..ustazah aku pon penah cakap..hadith nabi..lbh kurang mcm nie gop.."pertahankan lah lidah mu dari memperkatakan hal orang,sesungguhnya namamu akan harum didunia dan di akhirat.." ckp hal orang nie pon berkait rapat dengan masalah hati..hehe..hidop aq nie pnoh dgan masalah hati..hati dan perasaan..aku pon xley lari dari memperkatakan hal orang..na'uzubillah..lpas nie xnok dh..insapppp~... :'(...

Ada ungkapan kritikan popular yang mengatakan ,"what you see is what you get"..ahakz~..skiping plop...kehkehkeh..membawa maksud..ap yg kita pandang(dengan hati tentunya) itulah yang kita dapt...mendalam maksud nie..mnyirap ke kalbu hati sanubari ku..hahaha...hmm..Orang yang berprasangka sentose melihat keburukan org,situasi dan kondisi yg sedng dihadapinya,maka dia akn mndpat keburukan hasil pandgan nya itu.. hopefly aku n kwn2 x mcm tu..jauh2 kan laa...haaa...jgn lupa plop "what happen in you is more important than what happen to you.."bi terabur..kwang3...ngeehh2~.. hehe..sbb tu org yg baik hti,mampu bersngka baik dgn menggap kritikan yg x adil terhdap mreka sbgai stu pujian yg x rasmi...langsooonnng x rasmi..hehehehe..bgitulah~...fhm ke dop..???hehe

kita sbgai mukmin.sentiase mnginginkan hati yg sihat & ceria..terhindar dri sgle maksiat..tidak mencmpur aduk kan perkara yang baik n buruk..kerana HATI adalah tempat jatuh pandgan Allah...lawo mne pon ssorng..kye mne pon ssorg..gantang mne pon si jjke..model ke..hrtawan ke..panggkut najis ke..biar pon dye rje...bio pon dye perdana mentri..hatta permaisuri skalipon..Allah x pandg dri aspek 2..huhu..kite x mau hati yg FASIQ(dose)..sbb hati ini hti yg sentiase sakit dan resah...Dose itu akan mngundg gelisah dlm jiwe kita..

Hati yg sedar...^______^
firman Allah: "Sesungguhnya ( keterangan2 dan peristiwa2) yg disebut itu,tidak syak lagi mengandungi pengajaran bagi sesiapa yang mempunyai hati( yang sedar ) @ yg menggunakan pendengarannya bersungguh2 (kepada pengajaran itu) dengan menumpukan hati dan fikiran kepadanya"
Surah Qaff ayt:37..

Ya Allah kurniakan lah aq HATI seperti ini..Aminnn~~...

Hati yang bersih..^________^
Firman Allah: "Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya(yg sedia bersih) bertambah2 bersih (dgn iman dan amal kebajikan).."
Surah Al-Syams ayt:9

Ya Allah pelihata lah HATI ini...Amiiinnnn~..

Hati yang lurus..^_____^
Firman Allah: (mereka berdoa dgn berkata) "Wahai tuhan kami!!Janganlah engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau memberi petunjuk kpd kami,kurniakanlah kpd kami limpah rahmat drpd sisi-MU;Sesungguhnya Engkau jualah Tuhan yang melimpah2 pemberian-NYA.."
Surah Al-Imran 3:8

Doa tetapkan hati pon boleh~..

Hati yg terhijab..(tertutup)..^_____^
Firman Allah: "Dan antara mereka ada yg menperdgrkan kpdamu (Al-Quran),pdhal kmi tlah jdikan ttupan berlapis2 ats hati mereka,yg mnghalang mereka dripa mmahaminya.dan kami jadikan pd tlinga mreka penyumbat(yg mnjdikan mreka pekak).."
Surah Al-An'am 6:25

Ya Allah..ku pinta HATI yg BAIK dan SIHAT....
Udarakah itu..???trase mnampar pipi..tiada tp dpt kurasa..membriku pnafasn..mmbriku harapan kmbli..drpada-Mu nfsu itu dtg..uadar itu hmbusan-Mu..ENGKAUlah penghdupan..adalah firman-Mu pmandu jln sbnarku..SELANGKAH untuk SYURGA HATI,bicara bergelut berperang dalam diri,sedangkan takhta puncak kuasa insani,bersemayam di singgahsana SEKEPING HATI...pernahkah engkau cuba sembunyikan di sebalik senyum tawamu??sedangkan jiwamu hangus,syurga sudah lama tdk singgah lgi,pernahkah engkau cuba mngerti??sorot mtamu tentng ksdihan,bgaimna nsibmu disna?di alm pnuh mistri,knpa msti engkau abaikan nsibmu sndri..sungguh hdup trus dburu,bpacu dgn wktu..usiaku kian sdikit..payah mlawan nafsu..syurgakah buatku @ nraka tlh sdia mnugguku..??sgguh hdup terlalu singkat Tuhan...bantulah aku mncipta syurga dhati ini...
miskipun tdk dpt ku lihat,tp hembusan angin ckup kuat mnyatakan kehadiran-MU untkku,sntiasa bersmaku Ya Rabb..rawatlah hati akibat terpisah..rawatlah hti dri marah dan hasad..rawat lah hti dri kcewa..rawatlah..dan peliharalah hti anda..hehe..bila ku rsa tiada hdup,tnyata hanya kasih sayang-MU yg mampu mmbimbing tgan ku mnju Syuga-Mu.....Andai aku dbri peluang untuk mminta dan mmliki..akan ki pinta hti yg baru..ingin skali aq mmlikinya...

Ya Dzal Jalaliwal Ikram..nikmat-MU serba indah..hukmah dan rahmat-MU mlimpah2..mencurah2...

*pengemiscintailahi*

Sunday, 15 July 2012

Family Julai...huhu

Assalamulaikum,monink2...hopefly sume shat2..lme jgak x mnulis kat blog nie..hehehe,,SANAH HELWAH bt aq..dh ckop 18 dh..tp biol mcm bdk2..huhu...nk citernye kat sni..dgn title aq FAMILY JULAI 2 je..dlm fmly aq 5 org lahir blan julai..syok x..??haha..ssh nk dpt nie tau..hahaha..korng ad..??xde an..???hehe..2 julai adik bongsu aq..Mohd habibun najr..6 taon dye taon nie..patu adik laki aq..mohd firdaus..8 julai..rpat dgn aq..kacip gler..sme2 nkal jgak nie..taon ni dye 17..n adik prmpuan aq nor solehah binti roslan..SMA taon nie..16 tahun and date birth dye 28 julai..hahaha..n lgi sorng..my dad..23 julai..tp blom smpai waktu lgi..n akn ckop 43 taon umor dye..huhu...tp kteorg x pnah smbut pon..xde kek2 nie..hahaha..sdey btol..xpe,xpenting pon,,yg penting umo mningkat n amlan pon makin btmbah..hahah..btol x..???urm, k la..2 je kot..

Assalamualaikum...^_____________^

Wednesday, 11 July 2012

Cahaya Penyaksian..



Bismillahhirrahmanirrahim~..
Alhamdulillah..buat julung kalinya wada rafakkan kesyukuran yang x terhingga kepada Allah SWT..dgn berkat dan ilham yg dikurniakan...akhirnya tercetus juga satu idea bernas untuk wada cipta dan terhasilnya satu laman blog iaitu blog perkongsian ilmu~..:P...selawat dan salam ke atas penghulu kita Muhammad SAW...kpd mak ayah..adik2..and sahabat2 sekalian..tnpe ptolongan korang wada pon x dpt jgk nk hasilkan blog nie..terciptanya satu laman blog nie bt tatapan semua kwn2 n pengunjung2 yg sudi singgah mngutip sedikit ilmu yg x brape bnyk dlm laman nie..Insyaallah.. :)..segulung penghargaan bt kalian!!!!semoga ia bermanfaat bt wada dan pembaca..e2 yg diharapkan..blog nie biasa2 sje..simple skali..xmo lbih2..aslkan isi kandungannya cantik dan baik..

Teringat wada pada satu hadith :
daripada Rasulullah : "SAMPAIKANLAH DARIKU WALAU SATU AYAT".. :)

TENTANG PENULIS REMAJA YG BRU SETAON JGONG~~..hehe

Wada dilahirkan dalam keluarga yang agak besar..11 org sume skali termsuk mak ayh..nama diberi NOR SYUHADA BINTI ROSLAN..dilahirkan pada tanggal 12 JULAI 1994..xtgok plak pkul brape..huhu..lbih ske d kenali sbgai WADA @ KAK NGAH jee..hehe..ank kedua dri 9 adik bradik..skung dh 18..menuntut di KOLEJ ISLAM PAHANG SULTAN AHMAD SHAH KUANTAN PAHANG..jurusan DAKWAH DAN PENGURUSAN sem satu taon stu..dftr pd 21 mei baru2 nie je..hehe..Sblom nie dh bnyk wada skolah..best merantau jaoh2 sbnrnya..skung wada n family menetap di temerloh beralamat Kampung Baru Gunung Senyum,Kuala Krau,28050 Temerloh Pahang..dtg2 la rye..hehe...tu je la kot dlu stakat nie..ikuti blog wada akan dtg tau..ap2 kkurangn skrang atau akan dtg harp di maafkan..maklumla,,bru merngkak2 nie..hehe..insyaallah.. ^_______^