Monday, 16 July 2012

Fie QalbiE...^_________^

JAGALAH HATI...carilah hati mu sewaktu MEMBACA AL-QURAN...jika kau tidak temui..carilah hatimu ketika MENGERJAKAN SOLAT....jika kau tidak temui..carilah ketika DUDUK BERTAFAKUR MENGINGATI MATI...jika kau tidak temui juga....BERDOALAH kepada ALLAH..."PINTA HATI YANG BARU"....

begitulah kehidupan aku sehari2..bagai pengemis cinta ilahi di lorong2 yg gelap..mencari2 sumber cahaya..keluar dri kgelapan dunia aku sndri...tuhan~...diri ini gersang dengan kasihMU..Aku mencari jalan kembali..jalan mujahadah iaitu menjaga MATA HATI..

Allah berfirman :"Dan orang yg berusaha  dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak kami..Sesungguhnya kami pimpin mereka ke jalan2 kami(yang menjadikan mereka gembira serta beroleh  keredhoan);,dan sesungguhnya(pertolongan dan bantuan) Allah serta orang yang berusaha membaiki amalannya..."
(Surah Al-Ankabut 29:69)

Rasulullah telah menegaskan bahawa di dalam diri manusia ada seketul daging,jika baik daging itu maka baiklah manusia tersebut...sebaliknya jika jahat daging itu,maka jahat pulalah orang tersebut..Apa yang dimaksudkan dengan daging itu ialah HATI...

KUALITI HATI MENENTUKAN KUALITI AMALAN,KUANTITI AMALAN MENENTUKAN KAUANTITI HATI..*peace no war...hehe..

penjagaan hati itu bukan lah mudah..HATI ibarat perdana menteri..huhu...duduk saje2 kadang2 teringat kat satu Firman Allah..yg berbunyi...
"Jauhilah prasangka kerana prasangka itu adalah sebahagian daripada dosa"  surah al-hujurat ayat 12

tapii...bile aku selalu pkir positiv.ad jugak yg x senang dengan tindakan aku..hmm..kdang2 Allah letakkan keraguan dalam hati kita.btol la 2..mgkin ad hikmah.. :)..tp xpe..bersngke baik itu lbih mulia..huhu...haa..ustazah aku pon penah cakap..hadith nabi..lbh kurang mcm nie gop.."pertahankan lah lidah mu dari memperkatakan hal orang,sesungguhnya namamu akan harum didunia dan di akhirat.." ckp hal orang nie pon berkait rapat dengan masalah hati..hehe..hidop aq nie pnoh dgan masalah hati..hati dan perasaan..aku pon xley lari dari memperkatakan hal orang..na'uzubillah..lpas nie xnok dh..insapppp~... :'(...

Ada ungkapan kritikan popular yang mengatakan ,"what you see is what you get"..ahakz~..skiping plop...kehkehkeh..membawa maksud..ap yg kita pandang(dengan hati tentunya) itulah yang kita dapt...mendalam maksud nie..mnyirap ke kalbu hati sanubari ku..hahaha...hmm..Orang yang berprasangka sentose melihat keburukan org,situasi dan kondisi yg sedng dihadapinya,maka dia akn mndpat keburukan hasil pandgan nya itu.. hopefly aku n kwn2 x mcm tu..jauh2 kan laa...haaa...jgn lupa plop "what happen in you is more important than what happen to you.."bi terabur..kwang3...ngeehh2~.. hehe..sbb tu org yg baik hti,mampu bersngka baik dgn menggap kritikan yg x adil terhdap mreka sbgai stu pujian yg x rasmi...langsooonnng x rasmi..hehehehe..bgitulah~...fhm ke dop..???hehe

kita sbgai mukmin.sentiase mnginginkan hati yg sihat & ceria..terhindar dri sgle maksiat..tidak mencmpur aduk kan perkara yang baik n buruk..kerana HATI adalah tempat jatuh pandgan Allah...lawo mne pon ssorng..kye mne pon ssorg..gantang mne pon si jjke..model ke..hrtawan ke..panggkut najis ke..biar pon dye rje...bio pon dye perdana mentri..hatta permaisuri skalipon..Allah x pandg dri aspek 2..huhu..kite x mau hati yg FASIQ(dose)..sbb hati ini hti yg sentiase sakit dan resah...Dose itu akan mngundg gelisah dlm jiwe kita..

Hati yg sedar...^______^
firman Allah: "Sesungguhnya ( keterangan2 dan peristiwa2) yg disebut itu,tidak syak lagi mengandungi pengajaran bagi sesiapa yang mempunyai hati( yang sedar ) @ yg menggunakan pendengarannya bersungguh2 (kepada pengajaran itu) dengan menumpukan hati dan fikiran kepadanya"
Surah Qaff ayt:37..

Ya Allah kurniakan lah aq HATI seperti ini..Aminnn~~...

Hati yang bersih..^________^
Firman Allah: "Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya(yg sedia bersih) bertambah2 bersih (dgn iman dan amal kebajikan).."
Surah Al-Syams ayt:9

Ya Allah pelihata lah HATI ini...Amiiinnnn~..

Hati yang lurus..^_____^
Firman Allah: (mereka berdoa dgn berkata) "Wahai tuhan kami!!Janganlah engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau memberi petunjuk kpd kami,kurniakanlah kpd kami limpah rahmat drpd sisi-MU;Sesungguhnya Engkau jualah Tuhan yang melimpah2 pemberian-NYA.."
Surah Al-Imran 3:8

Doa tetapkan hati pon boleh~..

Hati yg terhijab..(tertutup)..^_____^
Firman Allah: "Dan antara mereka ada yg menperdgrkan kpdamu (Al-Quran),pdhal kmi tlah jdikan ttupan berlapis2 ats hati mereka,yg mnghalang mereka dripa mmahaminya.dan kami jadikan pd tlinga mreka penyumbat(yg mnjdikan mreka pekak).."
Surah Al-An'am 6:25

Ya Allah..ku pinta HATI yg BAIK dan SIHAT....
Udarakah itu..???trase mnampar pipi..tiada tp dpt kurasa..membriku pnafasn..mmbriku harapan kmbli..drpada-Mu nfsu itu dtg..uadar itu hmbusan-Mu..ENGKAUlah penghdupan..adalah firman-Mu pmandu jln sbnarku..SELANGKAH untuk SYURGA HATI,bicara bergelut berperang dalam diri,sedangkan takhta puncak kuasa insani,bersemayam di singgahsana SEKEPING HATI...pernahkah engkau cuba sembunyikan di sebalik senyum tawamu??sedangkan jiwamu hangus,syurga sudah lama tdk singgah lgi,pernahkah engkau cuba mngerti??sorot mtamu tentng ksdihan,bgaimna nsibmu disna?di alm pnuh mistri,knpa msti engkau abaikan nsibmu sndri..sungguh hdup trus dburu,bpacu dgn wktu..usiaku kian sdikit..payah mlawan nafsu..syurgakah buatku @ nraka tlh sdia mnugguku..??sgguh hdup terlalu singkat Tuhan...bantulah aku mncipta syurga dhati ini...
miskipun tdk dpt ku lihat,tp hembusan angin ckup kuat mnyatakan kehadiran-MU untkku,sntiasa bersmaku Ya Rabb..rawatlah hati akibat terpisah..rawatlah hti dri marah dan hasad..rawat lah hti dri kcewa..rawatlah..dan peliharalah hti anda..hehe..bila ku rsa tiada hdup,tnyata hanya kasih sayang-MU yg mampu mmbimbing tgan ku mnju Syuga-Mu.....Andai aku dbri peluang untuk mminta dan mmliki..akan ki pinta hti yg baru..ingin skali aq mmlikinya...

Ya Dzal Jalaliwal Ikram..nikmat-MU serba indah..hukmah dan rahmat-MU mlimpah2..mencurah2...

*pengemiscintailahi*

No comments:

Post a Comment