Saturday, 5 January 2013

6 PESANAN UNTUK WANITA...

ANTARA AKU DAN KAMU..ADA DIA..

BEKALAN MSE DEPAN AKU ~ .. EHEM !! XDE PAPE PON EA..JUST TUK AKU DAN KAMU =D..DH READY ??? OFCOS LAA..HEHE..OKE,TUK PERSIAPAN LA NIE..JOM JOIN..INSYAALLH ADE YG BERMANFAAT YG DPT KTE SHARE BERSME ^____^ ..ANTRE SY,AKU,KAMU DAN DIA <3 *****#####$%&

****************************************************

 1. Jaga solat pada awal waktu.

 2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga. Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh yg mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat. 

 3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini." 

 4. Mendidik anak secara Islam. Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun. Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya.

 5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yg hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.

 6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri yg menggalakan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid/Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri. Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat. Muzakarahlah bersama teman wanita lain supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah nak amalkan.
INSYAALLAH HURABBI <3
*************************************
PUBLISH !

No comments:

Post a Comment