Tuesday, 8 January 2013

.:: akhlak dan tasawur ::.



hari nie kls aku mmbincangkan AKHLAK DAN TASAWUR <3 ..bersma ustzah safiah yang tercinta ..hehe..subhanallah..mndlam skali..bermakna..mmberi impak yang mndlam dlam diri aku..aku rse kwn2 pon trut sme..sbb nye..time ustzah ulas stu perstu sume angguk bukan men..beri komitmen..bgus skali :) hahahaha..tpi seriusly..mmg best sngt bljar dgn ustzah safiah nie..slame nie dgr je dri akak2 and senior2..seronok blajar dgn u.safiah..best stdy dgn dye..and blablabla..now ~! ..aku alaminye sndri..hehe..untuk kls pertama hari nie..muqaddimah and sesi ta'aruf terlalu lme..tpi ade jgk sentuh silives an..bukan xde langsung..satu yang aku tertarik ~ ..care ustazah tuu..same mcm aku..a'la kulli hal..ustzah lgi expert dri aku la an...cumenye..ahaa ~ ..ustzah suke tau makne di sebalik name2 kmi..we are same !!!!aku pon mcm tu..suke nk tau mksud nme some one..name best..mkne pon best..hope sikap seindah di sebalik nme an...hehehe..mcm tu la lebih kurng ustzah ckp..itulah dikata kan akhlak =D

hmm..

ustzah sentuh bab ilmu yang terbesar dlam islam..mksudnye penting tuk kite..pertama tuk akidah ^___^ ..yup,AKIDAH yang berkaitan dgn tauhid,ilmu kalam,usuluddin dll.. hehehe..mnde nie ilmu fardhu ain..wajib ats kita tuk tahu and mendalami nye..tol an ?x kire la perdana mnteri,leftenan,doktor,pilot skali pon..mereka ttap kne bljr sbb nie yg mmbentuk iman and akidah kita..rite ?terutama muslim mcm kita.. :) ..
selain tu SYARIAH ..berkait rapat dgn amaln seharian kite..misalnye solat dlm hari2 kita..mngenai halal haram..siasah kita..sng ckap FEQAH la..hukum hakam..menarik sunggoh topik kuliyah ustzah hari nie..
yang melengkapkan ilmu2 terbesar nie adlah AKHLAK AND TASAWUR ..ini lah pling utama dlm utama :) ..itu scre luaran yg kita nmpak..apa yang kita lakukan and nmpak perbuatan itu dibuat dgn mte kasr..tpi keikhlasan dlm berbuat kita x tau sma ada some one itu ikhlas @ x..itu lah tasawur ..MEMBENTUK HATI kata ustzah..slah stu kesempurnaan dlm beribadah..tak kira laki2 @ perempuan..x kira knak2 atau dewase..hitam atau putih.. :)) itu x ckup and sbnrnye x dpt mmbezakan sesiapa pon..non-muslim pon mcm tu an..cume iman and akidah yg mmbezakan muslim dgn non-muslim :)iman and akidah yng dpt membezakan kita..nice ~ !!

msuk pulak kelas ustaz syukri..tutorial akhlak tasawur.. mmg canggini (Y)
hahaha..tersentuh dgn persoalan ustaz..

'kenapa dijadikan semua berpasangan,tetapi HATI hanya satu ?'
sunyi sepi kelas dg persoaln ustaz.. jwpannya HATI kita milik ALLAH..<3

subhanallah ustaz..jwpan ustaz mmbri kesn pade sy..hehehe..

ilmu yang ustaz smpaikan kbnyakan dri pngalamn ustaz..kate ustaz 'pengalam itu berharga'.. hebat ustaz..betol skali..tepat !! hehe.. ustaz ckp lagi ..'kamu perlukan penghayatan dlm berdakwah'...
andddd ~ ..ustaz ckp lgi.. "allah,sampai lupe nak ksi tugasan kat kamu ~ .." ngee~ ..ostad !! ahahaha... =D..

nie cre2 org tasawur berkumonikasi..majas..balaghoh..huhu...
 jap ~ ...ustzah pesan..beliau berharap sngt ank2 murid dye ade yng mnyebarkan ilmunya dgn artikel and blog..soo,kat sni aku nak share dgn korng..hehe..ayat x masyuk sngt nie..spoil ! hehe

santapan skit :)

Jika ALLAH tidak memberimu seseorang yang kamu impikan..

Semoga Dia menghadirkan seseorang yang mengimpikanmu..

Bila ALLAH tidak memberimu seseorang yang kamu rindukan..
Semoga Dia menghadirkan seseorang yang merindukanmu...

Bila ALLAH tidak memberimu seseorang yang kamu dambakan..
Semoga Dia memberimu seseorang yang mendambakanmu...

Bila ALLAH tidak menyatukanmu dengan seseorang yang kamu cintai..
Semoga Dia menghadirkan seseorang yang mencintaimu setulus hati...

Yang bukan HANYA, kerana apa yg ada padamu....

Tetapi apa adanya dirimu....

Semoga ALLAH memberikan kita yang TERBAIK...
Dengan segala keindahan hati & manis ketakwaannya...

publish !

No comments:

Post a Comment